Promenad i Chelsea

En promenad i stadsdelen Chelsea

Promenaden börjar vid: Sloane Square tunnelbanestation. (District & Circle Line)
Promenaden slutar vid: Samma station.
Antal pubar: 6 st

De flärdfulla unga människorna som paraderade på King´s Road från mitten av 60-talet fram till 80-talet har mer eller mindre försvunnit. Då var det innestället för alla hippies och radikala författare, idag är det ett exklusivt område med höga tomtpriser och hyror. Chelsea har kvar sin karaktär som ett område med många gallerier, hantverkare och antikvitetsaffärer. Chelsea var från början en by vid Themsen och har i alla tider haft sin egen charm. Henry VIII älskade Chelsea och byggde faktiskt ett litet palats här, som tyvärr är borta sedan länge. Konstnärer som Turner, Whistler och Rossetti var fascinerade av utsikten över Themsen. Likaså har Chelsea en tradition som författarnas stadsdel. Chel-sea är vackert och att välja denna promenad en vacker dag är definitivt inte bortkastad tid. Njut av alla vackra hus och trädgårdar, fridfulla gator och trevliga pubar. I slutet på maj kan allmänheten få lov att besöka Chelsea Flower Show, som är den största i sitt slag i Storbritannien. Blomstermässan visar verkligen att blommor och trädgårdsvård är kultur i England.
När du kommer upp från tunnelbanan ser du Sloane Square framför dig. Ta till vänster och sen till vänster igen in på Holbein Place. Du kommer fram till en mindre gata vid namn Graham Terrace, där du tar till vänster och sen till höger på Passmore Street där du finner…

THE FOX AND HOUNDS
29 Passmore Street

Det är att beklaga, men på denna pub kan man inte få en gin och tonic, inte heller en whisky eller konjak. Puben är troligtvis den sista puben i London som inte har licens att sälja sprit. Det fanns en gång massor med pubar som bara hade öl licens, då myndigheterna ansåg att det var betydligt farligare att sälja sprit. The Fox and Hounds öppnade på 1860-talet och var då en typisk ölpub, med ett stort rum för gästerna, medan övriga rum beboddes av landlorden och hans familj. På den tiden var detta arbetarkvarter, idag får man ha en ganska tjock plånbok för att köpa hus i dessa trakter. Puben är lugn och mysig, allt sköts perfekt av ägarinnan, Mrs Harvey, som haft puben i snart 30 år. Stamgäster är bl a prästen och kören från St Mary´s Church. Teatern Royal Court brukar också locka en del kända skådespelare till lugnet på The Fox and Hounds. Du kan mycket väl träffa på Peter O´Toole, Harrison Ford eller Pierce Brosnan här.

Du fortsätter Passmore Street söderut och kommer fram till Pimlico Road. Här tar du till höger, passerar Lower Sloane Street. Pimlico Road byter här namn till Hospital Road. Gatans namn anknyter till det stora sjukhuset på vänster hand som heter Chelsea Royal Hospital. På höger hand ligger en öppen gräsplan, Burtons Court. Vid bortre änden av denna gräsplan tar du till höger in på Ormonde Gate och sedan till vänster in på Christchurch Street, där du kan njuta av den charmiga arkitektur som Chelsea har att bjuda ögat. En bit ner på den här gatan finns så en överraskning…

THE SURPRISE
6 Christchurch Terrace

Namnet på den här puben kommer från den fregatt som hjälpte Charles II till säkerheten i Frankrike. På pubskylten kan du se fregatten på väg över havet. The Surprise är en charmfull viktoriansk pub där väldigt lite har ändrats genom åren. Tavlor berättar om berömda skepp och forna tiders Chelsea. Stamgästerna här ogillar alla förändringar och det sägs att det även var en del som protesterade när toaletten flyttades inomhus. Puben finns ofta med på de pubpromenader som anordnas i Chelsea.
Lunchmat finns för den som är hungrig.

Du fortsätter sen Christchurch Street fram till där den byter namn till Robinson Street. Korsa Flood Street och du kommer in på St Loo Avenue. Här sneddar du till höger över Chelsea Manor Street och kommer in på Oakley Gardens och vidare fram till Phene Street. Här ligger då nästa pub….

PHENE ARMS
9 Phene Street

En trevlig liten kvarterspub med uteplats för soliga sommardagar. Puben har fått sitt namn efter Sir John Samuel Phene som byggde gatan och puben 1851. Phene var känd som arkitekten som kom på idéen att plantera träd längs gatorna i stadsmiljön. Puben har förändrats väldigt lite, men kanske måste den slitna mattan bytas ut snart. Här njuter man av sin öl runt den fyrkantiga baren mitt i rummet, eller av lunchen i det lilla lunchrummet. Här tillhandahåller puben dagstidningar, men skulle du fundera på att ta tidningen med dig från puben så ska du veta att landlorden har skrivit ”Stolen from Phene Arms” på den. Fd fotbollsspelaren George Best sitter ofta här med en öl och en whisky, det är en av hans stampubar.

Phene Street kommer fram till Oakley Street där du tar till vänster och kommer fram till Themsen och Albert Bridge. Ta till höger runt hörnet och du träffar på David Wynne´s staty från 1975 ”Boy and Dolphin”. Gå sedan längs Cheyne Walk, en av de finaste gatorna i London där många kända hyresgäster har haft sin bostad. Vid hörnet av Cheyne Row ser du så…

KINGS HEAD & EIGHT BELLS
Cheyne Walk

Detta är puben dit många konstnärer och författare sökt sig under århundraden, och det är fortfarande en pub värd att söka sig till. Tyvärr har en del enarmade banditer och jukeboxar också sökt sig hit för att öka på pubens vinst. Från början var puben egentligen två pubar, båda stamställen för sjömännen när de kom iland vid Chelsea. Kings Head var för officerarna och Eight Bells för den menige sjömannen. 1580 slogs pubarna samman och var under flera sekel en omtyckt pub bland alla de som trafikerade Themsen. På 1960-talet blev den innepub bland Chelsea´s konstnärer, och turisterna började söka sig hit. Visserligen ligger den längre ifrån Themsen än förr, men har ändå sin charm som riverside pub. Utmärkt mat i matsalen och en hel del fina real ale bitters i baren.

Efter Kings Head tar du till höger på Lawrence Street som när den svänger till höger heter Upper Cheyne Row, lägg märke till de av gamla gatlyktorna. Framme vid Glebe Place tar du till vänster. Glebe Place svänger i kurvan till höger och du går nu upp mot Kings Road. På den här sträckan kantas gatan av en mängd vackra hus. Framme vid Kings Road tar du till höger och har nu en lång raksträcka framför dig. Vägen leder tillbaka till Sloane Square. Du befinner dig nu på den gata som var innegatan nr 1 i slutet på 60-talet. Här finns butiker och restauranger bland mycket annat. Framme vid Flood Street hittar du det stora Antiqurius, ett helt kvarter med 120 butiker, de flesta inriktade på antikviteter och hantverk. När du korsat tvärgatan Shawfield Street finner du en av Chelsea´s centrala pubar…

THE CHELSEA POTTER
119 King´s Road

Denna pub har i århundraden varit ett kännemärke på Kings Road och är så än idag. Här kan man njuta av sin öl vid ett av fönstren och titta på det ibland ganska exotiska livet som passerar förbi utanför. Puben byggdes om totalt 1994, och har fått en helt ny interiör i den stil som dagens pubdesigners vill att en modern pub ska ha. Sommartid ska du sitta på bänkarna utanför puben så att du har riktig koll på gatulivet.

Strax innan tvärgatan till vänster som heter Markham Street finner du den välsorterade bokhandeln Dillons, och därefter varuhuset Marks & Spencers. Framme vid Sloane Square med sin täta trafik finner du så promenadens slutpunkt. Om du vill besöka ännu en pub innan återfärden så ska du bege dig till en mycket speciell pub ett par kvarter bort. Fortsätt förbi Sloane Square längs med Cliveden och ta till vänster in på Eaton Ter-race…

THE ANTELOPE
22 Eaton Terrace

De som bor i detta område är lyckosamma människor. För det första bor de i ett av de förnämsta områdena och för det and-ra så har de The Antelope. Detta är en mycket charmig gammal pub som byggdes någon gång i mitten av 1700-talet och då hade det redan funnits en pub här i långa tider. Puben har två ingångar som förr i tiden var till för att dela upp tjänstefolk och övriga gäster. Den lilla matsalen serverar mycket god mat och du njuter av din pint real ale bitter i en mycket trevlig atmosfär. The Antelope är värd ett besök.

Faktaruta Chelsea Flower Show
I slutet på maj bjuder Chelsea varje år på ett färgsprakande evenemang ditt mängder av människor vallfärdar. Det är Chelsea Flower Show som går av stapeln 3:e veckan i maj. Här ställer trädgårdsdesigners ut sina nya skapelser och entusiatiska odlare hoppas att just deras praktexemplar ska få det finaste priset. Utställningen hålls i Royal Hospitals park (se sid 26). Hela utställningen byggs upp på knappt en månad, vilket man har svårt att tro när man ser resultatet. Den pågår i 4 dagar, men dag 1 är reserverad för drottningen och hennes gäster och dag 2 till kungliga trädgårdssällskapet och journalister. Torsdagen och fredagen är öppen för allmänheten (27-28 maj 1999), men biljetter måste alltid förköpas. Du kan beställa dessa per tel: 00944-171 344 43 43/44, uppge namn, adress och kreditkortsnummer så skickas biljetterna hem till dig. Priset för en 1-dagarsbiljett är £199.00 för torsdagen och £179.00 för fredagen. Med biljetterna följer en talong med vilken du kan beställa utställningskatalogen. Denna är till god hjälp för dig som vill planera dagen på Chelsea Flower Show i förväg.

Comments are closed.