London Promenader

Mina vänner John och Ken och jag själv på en av våra promenader i juni 2018

London

-en hel värld i en enda stad.

Tänk att en stad kan vara så stor så att det praktiskt är omöjligt att hinna med att besöka alla gator även om man hade en livstid på sig ! Att tänka efter och planera vad du vill använda tiden till är en bra idé. Ibland far man från det ena till det andra till det tredje bara för att senare upptäcka att det ena och det tredje låg alldeles i närheten av varandra. Jag tycker att första kvällen kan ägnas åt lite planerande, gärna över en god pint på någon trevlig pub.

Att ta sig runt…

Ett Oystercard gör det enkelt att ta sig runt och du kan fritt välja mellan tåg, buss, tåg och tunnelbana. Man registrerar varje sträcka men man betalar först i slutet av dagen då man rest färdigt.

Att man enkelt tar sig runt var kanske inte riktigt sant, i London är alla former av transporter hårt belastade i rusningstid dvs från ca 07:30-09:00 och 16:30-19:00, undvik om möjligt att åka runt då. Du kan hämta mycket information om London Transport på deras hemsida: www.londontransport.uk

Shopping I mitten av 70-talet när jag reste som flitigast till London stod pundet i dryga 6 kr, oj vad billigt allt var, utom resan. Den kostade en hel del. Idag är det tvärtom. Pundet står i nästan det dubbla medan konkurensen mellan flygbolagen ofta innebär billiga flygbiljetter. De flesta shoppare dras till Oxford Street och därför har jag inkluderat en shoppingpromenad i det här området i boken. Samtidigt vill jag uppmana er att avstå trängseln på Oxford Street och istället shoppa i något av de hundratals centrum som finns i London.

Varje stadsdel är som en stad i staden, med sitt eget High Street med alla affärskedjor och varuhus.

Åk till Richmond i väst eller Hampstead och Camden i norr. De finns med bland promenaderna och har alla sitt eget High Street. Här är det trevligare att shoppa och framförallt är inte alla andra shoppare turister.

Från tunnelbanestationen Tottenham Court Road på Central Line kan du vandra söderut längs Charing Cross Road som är platsen för alla bokälskare. Tätt intill varandra konkurerar, Foyles, Borders och Waterstones om kunderna.

 Londonpromenader

Här kommer mina förslag på färdiga promenader som kombinerar mycket av det sevärda i London, med ett urval av pubar längs promenadvägarna.

1. En promenad i stadsdelen Chelsea

2. Promenad i Soho  och Chinatown

3. Charmiga Hampstead Heath

4. Shoppingtur i centrala London

5. Pampiga London  och St James´s Park

6. Gatumarknad en söndag och Tower of London

7. Kanalpromenad från Little Venice till Camden Town

8. Covent Garden-promenad

9. Utflykt till Richmond

Till dessa promenader bifogas en karta där promenadvägen är markerad med en streckad linje. Du kanske väljer att följa den eller så söker du dig dina egna vägar. I vilket fall som helst så kan du stilla hunger och törst på någon av alla de pubar som valts ut för den här guiden. Du finner pubarna längs med eller i anslutning till den föreslagna promenadvägen. När du ger dig ut i London så ha gärna med en vanlig turistkarta. En god affär är att också köpa en detaljerad kartbok i pocketformat, en sk ”Street Finder” eller ”London A-Z”. Den kostar ca 3 pund och är värd varje penny. Speciellt om du märker ut platser du vill återse nästa gång du kommer till London.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *