Colombo

Dagbok: Tåg till Colombo

Det vanligaste sättet att föflytta sig på Sri Lanka är att gå eller cykla. Har man råd tar man en TukTuk, den 3 hjuliga mopeden med plats för 2 passagerare, om man är turister… betydligt fler om man är en lankesisk familj.

Snabbaste sättet är med tåg och det är även det bekvämaste, trots att det emellanåt är ordentligt skakigt. Tåg är också billigt, från Aluthgama till Colombo kostar det 150 rupies (9:-) med expresståget. Detta stannar bara vid några stationer och lär hinna komma upp i en hastighet av 60 km/tim på vissa sträckor. Det tar 1.15 till Colombo, minst 3 tim med turistbuss utan stopp, det är stor skillnad.

Det allra bästa med att åka tåg är att man får se så mycket på vägen och då är det jättebra att inte X2000 trafikerar sträckorna.

Colombo var bara för mycket av allt.

Grym trafik och fullpackade gator med massor av människor. Speciellt när vi valde att besöka den stora dagliga marknaden, det var som om man hade fyllt hela Möllevångstorget och flera kvarter runtomkring med människor, dragkärror, bilar, lastbilar, djur och med fyllt menar jag att det var fyllt.

Hur som helst en oväntad upplevelse som blir något att minnas i framtiden. Innan  vi tog tåget tillbaks till Alutgama, som vår station heter, hittade vi en stor kolonialbyggnad där man på bottenvåning serverade en buffé under lunchtid. Massor med lankesisk mat och mycket spicy, precis som vi gillar det. Priset fick oss att häpna, det var det billigaste vi träffat på… 150 rupies per person, dvs 9:- !

Dagens höjdare var att Mats hittade Sri Lankas landslagströja för cricket laget. För 1 vecka sedan började VM med Indien och Sri Lanka som värdnationer och vi kan berätta att det är lika stort som om det var fotbolls-VM.

Väl tillbaks på hotellet var det skönt att ta ett dopp i poolen. Trots att den håller minst 35 grader i slutet av dagen så är det jätteskönt. Då är det kanske 28-29 i luften så det känns som att stiga ner i ett jättestort badkar med varmt vatten. Det är bara att konstatera att det är härligt med lite lyx på semestern!

Vi har planerat att försöka besöka en skola inåt landet där teplantagerna ligger. Vi har pratat med guiden Jayantha i Colombo som vet vart vi vill åka… platsen heter Kellin Kanda – vi hoppas kunna berätta om en resa dit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *