Covent Garden

Covent Garden

Promenaden börjar vid: Covent Garden tunnelbanestation (Piccadilly Line)

Promenaden slutar vid: Charing Cross stationen (Jubilee Line, Northern Line & Bakerloo Line, samt British Rail)

Antal pubar: 7 st I hjärtat av London finner du Covent Garden, centrum för frukt- och grönsaksförsäljning fram till 1974 då marknaden stängdes. Ursprungligen låg här ett kloster under medeltiden. På 1630-talet anlade Inigo Jones piazzan och London hade fått sitt första torg, där den västra sidan dominerades av St Paul´s kyrka. Då var det en sliten stadsdel som dominerades av lagerbyggnader, nu är det renoverat och är en mycket trevlig oas i centrala London. På Covent Garden finns hantverk, smycken, kläder och mycket annat i alla de affärer som kantar gatorna och torget. Här finner du en bokhandel för barn, stearinljusaffär, museumaffär, snusaffär, kart & reseguideaffär och mycket annat. Här finns också fina restauranger och pubar.

Mitt på torget kan man skratta åt skådespelarna som underhåller. Här finner du också själva marknaden med sina otaliga butiker. På kvällarna är Covent Garden, dess pubar och restauranger oftast fullpackade. Många av gästerna är då på väg till eller ifrån alla teatrar, musicals och biografer i området. Det kan alltså vara kärvt att ta sig fram till bardisken. Promenaden börjar vid tunnelbanestationen Covent Garden, där du tar till vänster på Long Acre och promenerar fram till en tvärgata som heter Rose Street, där du tar till vänster.

På Rose Street ligger världens största bokhandel för kartor och guider, Stanfords. Du korsar Floral Street och fortsätter in i den överbyggda gränden där promenadens första pub ligger…

 

THE LAMB AND FLAG

33 Rose Street Denna charmiga, smala och mycket omtyckta pub är utan tvekan den äldsta puben runt Covent Garden. Ibland tror man att alla i området bestämt sig för att gå just hit. Sommartid är det ibland så trångt att gästerna står   utanför med sina drinkar, ibland så tätt att man knappt ser puben. En del av puben dateras till 1623, och puben bär sin ålder med värdighet. Baren längst in kallades förr Bucket of Blood, det var på den tiden då boxningsmatcher med bara knogar hölls på puben. På andra våningen serveras enkel men utmärkt lunchmat.

Du fortsätter längs Rose Street som strax mynnar ut på Garrick Street där du tar till höger. Framme vid 6-vägskorsningen håller du till vänster och promenerar söderut längs med St Martins Lane. Ta sedan till vänster in på New Row, en gata kantad av små affärer och cafeer. I slutet av New Row, där den möter Garrick Street ligger…

THE ROUND HOUSE

1 Garrick Street Puben på det här gathörnet har precis börjat ett nytt liv. Ägarna som är bryggeriet Scottish and Newcastle har renoverat puben och när den nu öppnade på nytt så var den bryggeriets första real ale house. En fräsch och smakfull inredning med trägolv och trämöbler, man känner doften av nylagad paj i luften när man stiger in. Puben är populär och på fredagskvällar har man något så ovanligt som två dörrvakter. Namnet då ? Jovisst byggnaden är, om inte rund så något åt det hållet i alla fall. Efter The Round House fortsätter du mot Covent Garden Market via King Street. Man kan föreställa sig alla grönsakskärror som trängdes på den här gatan en gång i tiden, idag är det affärer av blandat slag som kantar gatan. Du kommer fram till själva Covent Garden Market och tar till höger. På den öppna platsen framför St Paul´s Church uppträder gatuartisterna. Den gamla byggnaden som idag är marknaden, har förutom en massa affärer även en mycket bra pub…

PUNCH & JUDY

Covent Garden Market Puben öppnade så sent som 1980 och har fått sitt namn efter en teaterpjäs. På första våningen finner du en bar, men är det en något så när fin och varm dag så är det till 2:a våningens balkong som du ska bege dig. Här har du en fin utsikt över piazzan nedanför och underhållningen där. Puben ägs av bryggeriet Courage och vill du prova en pint real ale bitter så är det ”Directors” som du ska dricka.

”Torget” Covent Garden är ett verk av arkitekten Inigo Jones som planerade denna piazza i italiensk stil. Förebild är piazzan i Liverno i norra Italien. Byggnaden Covent Garden Market designades av arkitekten Charles Fowler 1833. Det finns mycket att titta på och att handla. Små affärer säljer kläder, smycken, prydnadssaker mm. Skulle inte det räcka så hittar du Jubilee Market i huset på den södra sidan av marknadsplatsen vid Southampton Street.

I det sydöstra hörnet finner du London Transport  Museum, ett museum som inte kräver att du är intresserad av bussar, vagnar och tåg för att vara värd ett besök. Här får man en känsla av hur livet har sett ut förr i tiden då transportmedlen var annorlunda och långsammare. Har du barn med dig till London kommer de att älska London Transport Museum. På den östra sidan av Covent Garden vid Russel Streets början finns en stor väggmålning på vänster sida.

I hörnet av Russel Street och Wellington Street ligger Theatre Museum. Här finner du en omfattande samling av manuskript, program, kos-tymer och interiörer från teaterns historia. Gathörnet tvärs över korsningen bjuder på en pub ägd av bryggeriet Youngs…

MARQUESS OF ANGLESEY

39 Bow Street En utav London-bryggeriet Youngs 170 pubar. Youngs står för tradition och använder fortfarande häst och vagn för att köra ut ölet till de pubar som ligger nära bryggeriet i södra London. Youngs tillverkar real ale när den är som bäst och deras vinter-öl fick en fin utmärkelse 1993. Är du här under den kalla årstiden så varför inte prova en pint av Youngs Winter Warmer på Marquess of Anglesey. Annars rekommenderas en pint Youngs Special Bitter. Puben är på kvällarna en populär mötesplats för teaterbesökare.

Du fortsätter från denna gatukorsning söderut längs Wellington Street och kommer strax fram till tvärgatan Exeter Street…

HOGSHEAD AT COVENT GARDEN

Wellington St / Exeter Street Detta är en pub i en ny kedja som specialiserat sig på att servera ett urval av de bästa real ale bitters från olika delar av England. Puben är inte något speciellt när det gäller inredning och atmosfär, men vill du prova något gott och svårfunnet så är det här du ska leta. Här kan du finna real ale bitters som Marston Pedigree (finns på flaska på Systemet där hemma), Exmoor Gold, Old Hooky, Greene King Abbot Ale, Fremlins från Cheltenham, Brakspears från Oxfordshire, Wadsworth 6X, London Pride från Fullers och Fortyniner från Ringwood bryggeriet i Hampshire.

Wellington leder fram till Strand och du kan se Waterloo Bridge korsa Themsen. Du tar till höger på Strand och stöter omedelbart på….

THE LYCEUM TAVERN

354 Strand Förr i tiden då Henry Irving´s Lyceum Theatre drog fulla hus var Lyceum Tavern en del av teatern och teaterlivet. Teatern är nu stängd och övergiven men puben lever vidare. Den ägs idag av bryggeriet Samuel Smith´s som bara har ett fåtal pubar i London. Baren på första våningen är ganska ordinär, men det är i skinnmöblerna på 2:a våningen du ska koppla av. Här har du utsikt över Strand, medan du njuter av utmärkt lunchmat och en pint av real ale från Samuel Smith´s. En välkommen nyhet för puben kom 1994, då nya ägaren till teatern beslutade att renovera den för 150 milj kronor. Snart är det som förr igen för Lyceum Tavern.

Promenaden fortsätter västerut längs med Strand mot Trafalgar Square, promenadens slutpunkt. Strand är en stor, livlig och vältrafikerad gata och en pulsåder för trafiken från London centrum och österut. Du passerar det anrika Savoy Hotel på gatans vänstra sida och strax dyker det upp en liten trång gränd in till höger vid Strand nr 408. Du går under ett överbyggt valv in i gränden som heter Bull Inn Court och finner där…

THE NELL GWYNNE TAVERN

Bull Inn Court En liten pub med klart lysande röd fasad, klängväxter som hänger ner från 2:a våningen och en gammaldags gaslykta som lyser upp entrén. The Nell Gwynne gör anspråk på att kanske vara den äldsta puben i London, vilket den kan vara. Här är det trångt vid lunchtid då många som arbetar i området vill få något att äta och dricka. Puben är dessutom ett exempel på hur en trevlig pub ligger undangömd, ett stenkast från en stor gata.

Efter denna sista pub på promenaden går du fram till Charing Cross järnvägs- och tunnelbanestation. Ett besök på en järnvägsstation i London kan i sig själv vara en upplevelse, och Charing Cross är ett bra val. Här tar man inte bara tåget utan detta är nästan som en liten stad i sig själv. Enorma mängder resenärer passerar här dagligen och det ger ett bra kundunderlag till restauranger, caféer, pubar och affärer av alla slag. Namnet Charing Cross kommer från Edward I som placerade det sista av sina 12 kors just här.  Korsen stakade ut den väg som begravningståget skulle följa när hans fru Eleanor of Castile skulle föras till den sista vilan från Nottinghamshire till Westminster Abbey. En kopia av korset står framför entrén. Stationen sträcker sig ända från Strand ner till Themsen. (Den är för övrigt också utgångspunkt för ”Pampiga London och St James´s Park Promenaden”.) Ovanför stationen reser sig en imponerade byggnad ritad av arkitekten Terry Farrell. Byggnaden stod klar 1991. Här finns stora kontorsutrymmen men också ett stort shopping-center.

Från Charing Cross kan man ta tunnelbanan till Piccadilly Circus, Oxford Street eller Bond Street. Strax efter Charing Cross ligger Trafalgar Square med Nelsons kolonn. I norra delen av Trafalgar Square ligger National Gallery som har en enorm samling tavlor från 1200-talet fram till början av 1900-talet. Vill du hellre promenera tillbaka mot Piccadilly Circus eller Oxford Street, går du norrut längs  Charing Cross Road, bokgatan nr 1 i London. Här ansluter du då till sluttampen på Sohopromenaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *