Regents Canal & Camden

Kanalpromenad från Little  Venice till  Camden Town

Promenaden börjar vid: Warwick Avenue tunnelbanestation (Bakerloo Line)

Promenaden slutar vid: Camden Town tunnelbanestation (Northern Line)

Antal pubar: 8 st

ANKNYTNING TILL ANDRA PROMENADER: Du kan vid denna promenads slutpunkt ta Northern Line norrut. Efter 3 stationer kommer du till Hampstead och promenaden där.

En av de trevligaste sträckorna längs Londons kanaler är den mellan  Little Venice och Camden Town. Regent Canal fortsätter sedan ända till Limehouse i östra London. Du får räkna med att det tar mellan 1-1,5 timme att gå de 5 km mellan Little Venice och Camden. Sträckan trafikeras även med båt, enkelresa kostar ca 50:- Det finns mer än 15 mil kanaler som slingrar sig genom hjärtat av London. De byggdes i början av 1800-talet som ett effektivt transportmedel för att förse London med alla viktiga förnödenheter. Regents Canal öppnades 1820 och blev förbindelselänk mellan Grand Junction Canal som slutar vid Little Venice och London Docks vid Limehouse i öst. 1874 sprängdes en pråm lastad med krut i höjd med London Zoo, besättning dödades och bron som passerades vid olyckstillfället förstördes. Regent Canal var en viktig transportväg ända tills järnvägen tog över det mesta av transporterna. Idag är kanalen en rekreationsplats för stressade Londonbor. Man tvivlar på att det grumliga vattnet kan innehålla liv, men här sitter många och fiskar mört, brax, sutare och karp. Här kantas kanalbanken av mängder med växter och en och annan dagslända flyger förbi.

 

Du tar dig till Little Venice med tunnelbanans Bakerloo Line, till Warwick Avenue. Det tar 10 min från Oxford Circus, och dessa få minuter visar hur kort tid det är mellan hektiska shoppinggator och rofyllda kanaler. När du kommer fram väljer du den vänstra utgången och tar till vänster ut på Warwick Avenue. Du tar till höger in på Warwick Place och tycker kanske då att det kan det vara gott med ett glas öl och kanske en bit mat innan du påbörjar promenaden. Ett bra val är då…

WARWICK CASTLE

6 Warwick Place En populär pub med träpanelinredning och trägolv. Utanför på fasaden hänger det en jättelik lampa, som lyser vägen för törstiga kvällsgäster. På väggarna inne i puben hänger teckningar med lokala motiv, främst från kanalen och livet där. När det är kallt kan man njuta av ölen framför den öppna elden. Varma dagar gör man det bekvämt för sig på bänkarna utanför puben och njuter av solskenet.

Du ska sedan fortsätta ner mot kanalen där du tar till vänster mot Westbourne Road Bridge, bron med det blå järnstaketet. På andra sidan bron till vänster kan du ta kanalbåten, Waterbus. En tur till Camden Lock kostar 3 pund. På höger sida på andra sidan bron ligger…

THE BRIDGE HOUSE

13 Westbourne Terrace Road En rymlig pub intill Regent Canal. Ett utmärkt ställe för en pint öl innan man påbörjar promenaden längs med kanalen. Puben är en samlingsplats för många som lever på och av kanalen, en perfekt plats för att hålla koll på vad som händer. Vill du promenera längs kanalen ska du inte korsa bron utan istället fortsätta förbi bron och leta upp ingången i staketet (mitt i kurvan). Ett par trappsteg tar dig ner till kanalkanten. Du kommer fram till bron där Warwick Avenue korsar kanalen. Efter bron ser du alla dessa fantastiska pråmar som ligger förtöjda här. Du måste nu tillfälligt lämna kajen då endast pråmägarna har tillträde hit. Du vandrar på gatan istället och kommer fram till nästa bro där kanalen går in i en tunnel. Mitt på bron ligger det ett litet café. Du ska ta höger över bron, korsa Edgware Road vid övergångsstället och kommer då in på Aberdeen Place. När gatan sedan svänger till vänster finner du på hörnan nästa pub…

CROCKERS FOLLY

(har varit stängd ett tag, öppnar kanske aldrig mer?) 24 Aberdeen Place En stor pub som byggdes av Frank Crocker. Han hade räknat ut att det skulle vara en utmärkt affär att bygga en pub just här då han fick reda på att Marleybone Station skulle byggas i närheten. Alla törstiga resenärer skulle då komma till Crockers Folly för en pint bitter. Den stora baren är en av de mest imponerande i London, med sina marmorpelare med bronsinlägg, baren av marmor och den mysiga öppna spisen. Frank Crockers spöke sägs gå igen på puben i väntan på att tågen ska stanna och alla resenärer ska söka sig hit.

 

Mitt i kurvan hittar du en liten gränd som åter leder ner till kanalen. Innan trappstegen finner du en orienteringstavla över kanalområdet. Sträckan fram till Park Bridge Road brukar också vara fylld av förtöjda huspråmar. Du går igenom en kortare tunnel som går under Lisson Grove och passerar sedan under två järnvägsbroar, varav den ena är Metropolian Line och den andra lokaltåg till samhällen utanför London. Du passerar också förbi Central Islamic Moskén, som man kan se på höger sida. Efter Park Bridge Road följer kanalen Regents Park som öppnades i början av 1800-talet. Här ser du bl a de vackra 4-våningshusen på höger sida. Du passerar en promenadbro och strax efter den kommer en av de vackraste broarna längs kanalen. Det är Macclesfield Bridge som i folkmun även kallas ”Blow-up-Bridge”. Detta namn härstammar från 1874 då en pråm lastad med krut exploderade rakt under bron. 3 personer omkom och allt utom bronspelarna förstördes. Pelarna renoverades och användes på nytt då man återuppbyggde bron. Du går nu rakt igenom London Zoo, där du bl a ser den jättelika fågelinhägnaden på vänster sida. Huvuddelen av Zoo ligger på höger sida om kanalen.

Det går inte att ta sig in i Zoo via kanalen som fotgängare men om du tar kanalbåten så lägger den till här på höger sida (du kan betala entrén när du köper båtbiljetten). London Zoo öppnades 1828 och innehåller idag närmare 8000 djurarter. De senaste åren har ekonomin varit skral och en nerläggning har varit på tal ett flertal gånger. Besöksrekordet sattes på 50-talet då man hade 3 milj besökare årligen. Efter London Zoo kommer du fram till Cumberland Basin, där  kinarestaurang-båten genast fångar ögat. Här finner du också många hus-pråmar förtöjda längs kanalkanten. Efter att kanalen svänger till vänster och har passerat under Prince Albert Road, följer du gången upp till gatan. Uppe på Regents Park Road tar du till vänster, korsar gatan och kommer in på Princess Road. Här kommer du då fram till en pub på vänster sida av Princess Road…

THE ALBERT

Princess Road En trevlig pub med vackert grönmålad fasad och små blyinfattade fönster. The Albert är en trevlig pub att ta en paus på sommartid, då man kan njuta av sin öl i trädgården. Stampub för många av djurskötarna på London Zoo när de har tröttnat på sin egen Social Club (privat pub för Zoo-anställda).

I slutet av Princess Road hittar du ett alternativ till The Albert…

THE ENGINEER

65 Gloucester Avenue En pub som renoverades under 1994 och som fått ett helt nytt modernt utseende men med stil. Puben är ljus och öppen. Här har man satsat mycket på vällagad mat och goda viner. Ett utmärkt ställe att äta lunch på, givetvis kan man även få en god pint real ale bitter.

Strax efter The Engineer, till höger på Gloucester Avenue, hittar du trapporna ner till kanalen på gatans vänstra sida. Efter ytterligare två järnvägsbroar blir kanalen lite bredare och ett underligt slott dyker upp. Detta är ”The Pirate Club”, en ungdomsklubb som bl a sysslar med kanotpaddling på kanalen. Byggnaden är inte så gammal som barnen gärna ser den. ”Piratslottet” byggdes 1977. Du passerar bron under The Pirate Club och kan se Camden Lock framför dig. Här går det en bro snett över kanalen. Mitt på bron har du en fin överblick av själva slussen. Till vänster kan du se torget med hantverksbutikerna och restaurangerna. Vill du titta runt här går du till vänster innan bron. Du passerar bron och kommer fram till Camden High Street/Chalk Farm Road, där du tar till vänster. Du ska sedan korsa gatan och står då framför puben…

THE FUSILIER & FIRKIN

7-8 Chalk Farm Road En lätt berusad herre i röd rock pryder pubskylten till en av de senaste av Firkinkedjans pubar. Puben är fullpackad när det är marknad i Camden. I dessa trakter hittar man inte de klassiska viktorianska pubarna. Camden är en stadsdel med många olika kulturer och trender och pubarna speglar även detta. Varje fredag och lördagkväll kan man lyssna till live music. Här äter du välkryddat kött med stekt ägg, svamp och ost samt en kopp espresso att smälta maten med. Givetvis passar du på att prova Firkinkedjans egen real ale bitter. Du går sedan söderut på Camden High Street och njuter av pulsen i denna levande och intensiva stadsdel. Framme vid tunnelbanan dyker två intressanta pubar upp, båda med ovanliga namn. Någon av dem bör du besöka…

THE WORLDS END

Camden Town En pub som speglar atmosfären i Camden Town. En skylt vid ingången talar om att följande inte är tillåtet på puben: hundar, kärnvapen och ovanliga husdjur. Man uppmanar också gästerna att vara anständigt klädda. Du går nerför en trappa och kommer ner i en källare med valv och tegelväggar. Här får du möjlighet att prova en mängd fina real ale bitters och en bit mat under lunchtid. Välkommen till världens ände. (Se bild på sid 47!)

THE HALFWAY HOUSE

Camden Town Mitt i centrala Camden intill tunnelbanestationen och mittemot The Worlds End ligger puben The Half Way House. En liten men trevlig pub där du förutom en god pint Taylor & Walker öl kan få en bit mat. Du har här en bra utsikt över vad som händer på gatan utanför.

Här slutar promenaden. Du kan nu åka tillbaka söderut till centrala London, eller åka norrut till Hampstead Heath och fortsätta med den promenaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *