Petticoat Lane & Towern

Gatumarknad en söndag & Tower of London

Promenaden börjar vid: Liverpool Street Tunnelbanestation (Central Line)

Promenaden slutar vid: Themsen och  Tower Bridge Tunnel-banestation (Circle och District Line)

Antal pubar: 10 st PROMENADALTERNATIV: Vid promenadens slutpunkt, Tower of London, kan du välja på följande: – Avsluta utflykten och ta tunnelbanan tillbaka. – Besöka Tower of London. – Vandra över Tower  Bridge. – Besöka marinan              St Katharines Dock. – Ta en tur med tåget genom Docklands.

OBS: Marknaden hålls på söndagar. Det finns viss marknadsförsäljning under vardagarna, men inte i samma omfattning. Om du har tänkt att besöka någon av alla de gatumarknader som finns i London så kanske den här promenaden kan vara något att prova. Marknaden det handlar om kallas för Petticoat Lane Market (som håller till på Middle-sex Street) och är kanske Londons mest berömda gatumarknad. På Petticoat Lane är det atmosfären, trängseln och det varierande utbudet av varor som är upplevelsen. Marknadsfolket är ett tufft släkte, det krävs ett väloljat munläder och okänslighet mot regn och kyla för att klara detta yrke. Middlesex Street vaknar till liv kl 9 på söndagar, vilket kan tyckas vara en överraskande veckodag. Förklaringen är att stadsdelen, som heter Whitechapel, präglas av en judisk befolkning och att sabbaten är över vid denna tid, då resten av England håller helg. Mängder av försäljare står redo att försöka övertyga kunderna att köpa, köpa och köpa. Här kommer du att uppleva många originella försäljare. En försäljare som säljer Alfapetspel har som främsta argument ”att detta är det näst roligaste man kan göra inomhus”, varpå någon går i fällan och undrar vad det roligaste är, vilket ger försäljaren anledning att börja skämta med personen och dra folk till sitt stånd.

 

På Petticoat Lane hittar du allt, modekläder, skinn & läder, köksutrustning, elektronik, leksaker, skivor, mm. Det är ingen loppmarknad som många turister säger, utan en varumarknad med brett sortiment. Här kan du handla många saker till lägre pris än i varuhus och affärer. Marknaden omfattar förutom själva Middlesex Street, även smågatorna runt omkring. De flesta affärer håller också öppet trots att det är söndag.

Ett annat alternativ för dig som inte kan gå på marknad en Söndag, vilket ofta är hemresedag för många, är Portobello Road. Den finner du en bit ovanför det nordvästra hörnet av Hyde Park, alldeles i närheten av hotellområdet i Bayswater. Portobello Road har varit marknadsgata sedan 1870-talet och under veckodagarna hittar du här grönsaker, kläder och en del annat. Den stora marknadsdagen är lördagar och då kan du handla det mesta på Portobello Road, speciellt om du är intresserad av antikviteter. Vår tur längs Petticoat Lane börjar redan inne på Liverpool Street Station där du en trappa upp från plattformarna hittar…

THE HAMILTON HALL

Liverpool Street Station Puben är ett sk Free House med ett brett sortiment av bitters (real ale) från hela England. Här får du verkligen en möjlighet att prova många olika märken och uppleva en unik pubmiljö. The Hamilton Hall var tidigare balsalen i ett stort hotell, vilket du  bl a märker på takhöjden, de stora speglarna och ljuskronorna. Det mesta verkar vara förgyllt på denna pub. Alla veckodagar (utom söndag) serveras utmärkt mat från den fylliga menyn. Hela puben är ett enda stort öppet rum och luften är fylld av gästernas sorl och tobaksrök. Bästa platsen är nog baren uppför trappan, där du har utsikt över nedanvåningen.

Du ska sedan välja utgången utanför The Hamilton Hall och kommer då ut på Bishopsgate. På andra sidan gatan ligger en pub med anrik historia…

DIRTY DICKS

202 Bishopsgate Denna pub har en speciell historia som du kan läsa om i den lilla broschyr som puben tillhandahåller. Den öppnades redan 1745 och historien sitter i väggarna. Tyvärr har en renovering förstört en del av den gamla atmosfären, borta är de gamla kattskeletten och alla lappar som gästerna klistrat på väggar och i tak.

Du börjar sedan promenaden nedför Middlesex Street och här är det alltid trångt på söndagar. Har du inte blivit varnad förut, så tänk på att ficktjuvar gärna opererar i trängseln på gator och tunnelbanestationer,  så även på Petticoat Lane. Ganska snart delar sig gatan i ett V, och du följer gatan på vänster hand, Whidegate Street. Du gör här en liten avstickare från marknadsgatan och går runt det här kvarteret. Anledningen är bl a puben på hörnan…

KINGS STORES

14 Widegate Street En populär pub intill gatumarknaden. Under vardagar är puben stamställe för många kontorsarbetare i området. Puben är som alla andra i området välbesökt under marknaden på söndagar, då man endast har öppet mellan 12-15. Kings Stores har en egen pizzeria och man har ett brett sortiment av real ale bitters.

Gränden som löper söderut från Kings Stores heter Artillery Passage och där finner du restauranger, caféer och små affärer. Du tar istället till höger vid puben och följer Sandy´s Row ut till Middlesex Street igen. Framme vid Wentworth Street kan man även gå in till vänster där marknaden har brett ut sig. Framme vid nästa tvärgata, Goulston Street, ligger den pub som är centralpunkten på marknads gatan…

BELL

50 Middlesex Street Detta är vattenhålet för alla marknadskunder och försäljare. Här diskuteras vad som köpts och sålts. På The Bell känner man verkligen marknadspulsen. Baren på 1:a våningen har en samling Guinness-affischer på väggarna och är i övrigt bekvämt inredd. I källaren finns ännu en bar som kan ha lite bättre plats om det är för trångt på gatuplanet. The Bell har även en restaurangdel med namnet Hogge Lane Restaurant,  där man serverar hemlagad mat. Ofta kan du välja på ett par tre real ale bitters från landsorten, t.ex. Websters Yorkshire Bitter, Ruddles County eller Flowers IPA.

Petticoat Lane slutar vid Aldgate, en livligt trafikerad knutpunkt som du passerar genom att gå söderut via gångtunneln under gatuplanet. I gångtunneln ska du välja utgången till Mansell Street, utgång nr 16. Väl uppe på gatan finner du…

THE HOOP & GRAPES

47 Aldgate High Street Denna pub är känd för att den inte brann ner i den stora branden som förstörde det mesta av London 1666. Den klarade sig då med en marginal på knappt 50 m, och har klarat sig genom alla sekel därefter. Detta är den enda träklädda byggnaden från 1600-talet som finns kvar i London. För några En bit längre ner på The Minories tar du till höger in på tvärgatan Crosswall där du finner ännu en pub…

THE ANGEL

14 Crosswall En pub med trevlig inredning, vänlig personal och god hemlagad lunchmat. Puben är ofta välbesökt vid lunchtid för matens skull och kvällstid spelas det dart. Puben hette för en tid Mr Micawber men har nu återtagit sitt ursprungliga  namn. Ägare är Englands största bryggeri Bass Charrington, som ensamt svarar för 25% av all ölförsäljning. Prova gärna den anrika Londonbrygden Charrington IPA, real ale bitter.

Du fortsätter längs med Crosswall och står snart under valven till järnvägen ovanför, i dunklet finner du… THE CHESHIRE CHEESE 5 Little Essex Street Denna pub förväxlas ofta med den mera kända Ye Olde Cheshire Cheese som ligger 10 min härifrån. Ibland ser man turister som fotograferar allt inne på puben och sedan upptäcker att de hamnat på fel pub. Det här är också en gammal pub och den har sina trogna stamgäster. Puben kan skryta med sina spöken som ställer till både det ena och det andra under nattetid, bland annat flyttas den stora enarmade banditen. Baren på första våningen är ibland lite i stökigaste laget, när både musiken och TV:n är på. Jag rekommenderar att du går upp en våning där det är betydligt lugnare och bekvämare. Det finns även en tredje bar i källarplanet.

Efter The Cheshire Cheese tar du in på Savage Gardens som leder fram till Trinity Square Gardens rakt framför Tower of London. Här ligger också tunnelbanestationen Tower Hill.

THE TOWER OF LONDON

Towern har genom tiderna tjänat som fort, kungligt palats, fängelse och nu som museum. Många kända personer har suttit här och väntat på sin stundande avrättning, idag kan man besöka Tower of London utan den risken. Towerns soldater, de sk ”Beefeaters”, är i sina färgstarka uniformer ett populärt motiv för turistfotograferna. Här finner du också kronjuvelerna. Öppettider mån-lör 9:30 – 14 och söndagar 14 – 17. Entreavgift.

Förutom att besöka Towern finns det ett par alternativ som fortsättning på denna promenad. Det första är att ta en promenad över Tower Bridge, där du ska välja att gå ”the catwalk”. Det är gångbron som löper en bra bit över gatuplanet. Där uppe har man en underbar utsikt över Themsen. Tänk på att det är 300 trappsteg upp till toppen, det kan vara jobbigt. Tower Bridge har även ett eget museum. Strax intill bron ligger en stor marina som heter St Katharines Dock, där bl a World Trade Center ligger. Här finns även en utmärkt pub av den större storleken…

DICKENS INN

St Katharine´s Way Dickens älskade pubar och skrev om dem som ingen annan. Den här puben har (trots namnet) ingen anknytning till Dickens. Byggnaden består av tre våningar med balkonger som löper längs med hela byggnaden, varifrån du har en fin utsikt över hamnen och Themsen. Puben var förut en gammal historisk lagerbyggnad och mycket är bevarat av det gamla. Lägg märke till träbjälkarna i taket och sågspånen på golvet. Puben har blivit otroligt populär och består idag av fem separata barer och restauranger. Personalstyrkan uppgår till 55 personer. På första våningen kan du få pubmat och en pint bitter (real ale). Vill du äta finare så finner du en restaurang på andra våningen som heter The Pickwick Room. Där serveras europeisk mat a la carte. På tredje våningen finns en utmärkt fiskrestaurang. Dickens Inn är ett utmärkt val. Hit söker sig många för att njuta av en pint öl på den underbara terrassen. Vill du äta middag här så försök att få ett fönsterbord med utsikt över Themsen.

Det andra alternativet är att korsa The Minories och där söka upp stationen Tower Gateway. Detta är ändstationen på London Light Railway, det allra modernaste tillskottet till Londons  kommunikationssystem. Varför inte ta en tur med de förarlösa och datorstyrda tågen genom det nybyggda Docklands. Du kan nu också åka med den nya linjen  ända till Stratford i östra London. Därifrån kan du sedan ta Central Line tillbaka till centrala London. Strax efter uppgången till tågen på Tower Gateway finner du en pub väl värd ett besök…

MINORIES PUB

64/73 Minories Stängd lördagar och söndagar. En väldigt stor pub som byggts mellan valven som bär upp järnvägen ovanför. Här finns ett flertal barer och jag rekommenderar en rundtur innan du slår dig ner. Väggarna är helt oklädda och de gamla tegelstenarna ger puben atmosfär. Man kan t.o.m. se vatten sippra längs väggarna på vissa ställen. Det här är ett Free House vilket betyder att det finns ett brett urval av lite ovanligare real ale bitters. Puben serverar lunchmat och har även en restaurang. För den yngre publikens kännedom, så har man diskotek här, både torsdag och fredag kväll (Obs! Ej jeans).

När du är klar med utflykten tar du dig hem med tunnelbanan från Tower Hill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *