Pampiga London

Pampiga London & St James’s Park
Promenaden börjar vid: Embankment & Charing Cross tunnelbanestation. (District, Circle, Northern och Baker-loo Line)
Promenaden slutar vid: Piccadilly Circus. (Piccadilly & Bakerloo Line)

Antal pubar: 12 st
ANSLUTNING TILL ANDRA PROMENADER: Vid promenadens sista del vid puben Walkers of St James´s anknyter denna promenad till Shoppingpromenaden. Du kan vid slutpunkten för denna promenad, Piccadilly Circus, direkt fortsätta med Sohopromenaden som börjar här.

Den här promenaden utgår från tunnelbanestationen Charing Cross/Embankment, dit du kommer med ett flertal linjer. Detta är en jättelik station och en knutpunkt som slussar hundratusentals pendlare till och från London varje dag. Du kan läsa mer om stationen i slutet av Covent Garden-promenaden. För dig gäller det att leta upp den utgång som tar dig ut på Craven Street, där du då ska leta upp tvärgatan Craven Passage som för dig fram till promenadens första pub i hörnet av Craven Passage och Northcumberland Avenue.

SHERLOCK HOLMES
10 Northcumberland Street

En ganska stor och treves´lig pub som fått sitt namn från den världsberömda romandetektiven välkänd via böcker, film och TV. Puben är ett måste för alla Sherlock Holmes-fans. Att vakna upp kl 3 på natten och finna turister fotografera puben är inget ovanligt, säger ägaren Robert Davie, – Det måste vara världens mest fotograferade pub, tillägger han. På 2:a våningen finns en utmärkt restaurang och ett litet museum som alla Sherlock Holmes vänner måste titta närmare på. Rummet ser ut precis som det gjorde i romanen ”The Empty House” och alla inventarierna är skänkta av Conan Doyle-familjen. Den ursprungliga puben som fanns här på Conan Doyles dagar var ett av hans favoritställen. Han tog med puben i romanen ”Hound of the Baskervilles” där Holmes och Dr Watson även nyttjar det turkiska badet (nu Barc-lays Bank), som låg intill den nuvarande puben.

Efter Sherlock Holmes korsar du Northcumberland Avenue och fortsätter på Great Scotland Yard. Den leder dig fram till Whitehall som du ska korsa och sen följa söderut. Om du inte tog en paus på Sherlock Holmes kan kan du nu välja bland fyra pubar som ligger tätt intill varandra innan du korsar Whitehall. Ta till höger på Whitehall och du finner i tur och ordning Clarence, The Old Shades, The Silver Cross Tavern och in i gränden: Walkers of Whitehall.

CLARENCE
53 Whitehall

En stor och trevlig pub med takbjälkar gjorda av timmer från Thames Pier, blyinfattade fönster, trägolv med sågspån samt gammeldags gasljusbelysning. Bland stamgästerna finns många anställda från jordbruksdepartementetsom ligger intill. I baren kan du få mat vid lunchtid, men det finns också en separat restaurangdel på 2:a våningen. Namnet Clarence syftar troligtvis på William IV, seglarkungen, som var Duke of Clarence på den tiden då puben byggdes. Puben har ett stort urval av real ale bitters, ett utmärkt tillfälle att prova en del fina märken, t.ex. Brakspear´s Old Ale.

SILVER CROSS
33 Whitehall

Ett gammalt hus som byggdes på 1200 talet, numera kulturminnesskyddat. Puben har funnits sen 1674 och har även en gammal licens att driva bordell utfärdad av Charles I. Ingen har brytt sig om att utnyttja detta tillstånd i modern tid. Silver Cross är den minsta av pubarna längs Whitehall och den äldsta. Byggnaden är kulturskyddad så någon modern ombyggnad är det ingen risk för. Lyft gärna blicken och se på det underbara taket. Här kan du få en bit mat i puben och Courage öl från handpumpen. Prova gärna Directors Bitter (real ale).

WALKERS OF WHITEHALL
Craig´s Court

Den fjärde puben ligger lite undangömd i gränden Craig´s Court. Puben ägs av kedjan Nicholsons som har en tradition att servera bra mat och de bästa ölen. Walkers är en pub som är omtyckt för de som vill äta en affärslunch med kunderna, men det går utmärkt att smita in för en kort paus och en pint real ale bitter eller ett glas vin.

Promenaden går söderut på Whitehalls högra sida fram till Horseguards där du kan gå in och se på vaktavlösningen strax före lunchtid. Där finns Corps of Household Cavalry i sina färggranna uniformer. Varje dag rider de från (sina kvarter) Hyde Park Barracks i Knightsbridge till vaktavlösningen på Horseguards kl 11. På söndagar är det en parad redan kl 10. Om du tidigare sett Big Ben, Westminster Abbey, Houses of Parliament kan du halvera promenaden genom att passera genom Horseguards och in i St James´s Park och där ansluta till senare delen av promenaden. Vidare söderut på Whitehall kommer du fram till Downing Street, premiärministerns bostad och arbetsplats. Den första premiärministern som tog detta hus som residens var Sir Robert Walpole 1732. Idag är gatan avstängd av säkerhetsskäl, men man kan ändå blicka ner mot byggnaden med nr 10. Efter Downing Street passerar du Cenotaph, ett krigsmonument som står mitt i gatan och som byggdes 1920, efter 1:a världskriget. Framme vid trafikljusen korsar du Whitehall till den vänstra sidan. Whitehall byter här namn till Parliament Street och vid tvärgatan Derby Gate ligger…

THE RED LION
Parliament Street

Av alla pubar med namnet The Red Lion är detta den som ligger närmast maktens centrum. En trevlig pub i två våningar ett stenkast från Downing Street och Houses of Parliament. Puben är omnämd i Dickens roman ”David Copperfield”. Den ursprungliga byggnaden uppfördes 1733 och revs 1899 varefter den nuvarande byggnaden uppfördes. Väldigt lite har förändrats sedan dess. Väggarna pryds av teckningar och fotografier från politikens värld. På 2:a våningen finner du en utmärkt restaurang med traditionell engelsk mat och i källaren finns ytterligare en bar, där bl a fallskärmsregementet håller sin årliga sammankomst.

Efter denna pub har du möjlighet att både se och besöka flera av Londons stora sevärdheter, Big Ben, Houses of Parliament och Westminster Abbey. Tagen av dessa upplevelser kan det vara skönt att ta en paus på…

WESTMINSTER ARMS
9 Storey Gate

Det finns totalt nio barer i Underhuset, det blir en bar per 72,2 MP (Member of Parliament). Som tur är finns det en del pubar i närheten om det skulle bli trångt vid bardiskarna i Underhuset, detta är en av dem. Westminster Arms är den ena av de två pubar som har en ringklocka som ljuder när öldrickande MP´s kallas till beslut i Underhuset. Baren, som är välbesökt under hela dagen, ser ut som den gjort ända sedan ombyggnaden 1913. Det finns endast barstolar att sitta på utmed väggarna. Källarbaren genomgick en renovering 1994 och här kan man nu äta en riktigt god lunch i trevlig miljö. (Där har man återinfört alkover med träbänkar och bord.) På 2:a våningen finns en trevlig restaurang som heter Queen Anne´s Restaurant. Man har även servering utanför puben under sommaren. Puben är ett ”Free House” och det finns för det mesta 6-7 olika real ale bitters att prova från handpumparna. En av dessa är ett eget öl som puben brygger, ”Westminster Best Bitter”. Ägaren, Roger Burston ger rabatt på denna öl sista tisdagen varje månad. Puben har ett bra urval av bitters (real ale).

Efter denna pub går tillbaka en kort bit, tar till höger in på Matthew Parker Street, som sen svänger vänster och du kommer fram till Tothill Street. Här viker du till höger och går mot St James´s Park tunnelbanestation. Om man här skulle ta till vänster in på Broadway finner man först puben The Feathers och därefter Scotland Yard´s välkända byggnad. Fortsätt istället rakt fram till tvärgatan Queen Anne´s Gate och du befinner dig mitt framför ingången till tunnelbanestationen. Här slutar nu första delen av promenaden och den andra delen genom St James´s Park och upp till Piccadilly Circus startar. Du tar in på St Anne´s Gate och finner en märklig pub på höger sida…

THE CROWN VAULTS
Queen Anne´s Gate 31

Man tror att man hamnat fel när man kommer innanför dörrarna och finner några bord och stolar, men inga tecken på att det finns någon bar eller personal. Där kan man stå och se dum ut ett tag, omman inte letar sig nerför trappan och där finner baren. Här kan man givetvis få en pint öl men även ett mål god mat till lunch.

Efter denna pub fortsätter du på Queen Anne´s Gate som svänger till höger. Här finns många intressanta hus, där skyltarna på fasaderna berättar om alla kända personer som bott här t ex Lord Palmer-ston (fd premiärminister) som föddes i nr 20. Du kommer fram till puben Two Chairmen där du tar till vänster.

THE TWO CHAIRMEN
39 Dartmouth Street

Bärstolar var dåtidens taxi. De var vingliga och långsamma och bärarna var ofta berusade, men det var ändå ett säkrare sätt att färdas än att promenera. Londons gator var på många sätt farliga på den tiden. Bärarna plockade upp kunderna vid vissa stationer, och denna pub var en sådan station. På en av väggarna kan man se teckningar från den här tiden. Idag är The Two Chairmen en ytterst respektabel och välskött pub som till stor del har civiltjänstemän som kunder. Här talar man lågmält med varandra och man får intrycket att inte mycket har förändrats sen den senaste renoveringen 1756. En utmärkt lunchmatsal finns på 2:a våningen. Pubens storsäljare är annars pink gin och andra drinkar.

Ett 20-tal meter in på Old Queen Street finner du trapporna (Cockpit Steps) som leder ner till Birdcage Walk som är St James´s Parks södra gräns. Du tar till vänster för att hitta gången som leder rakt genom parken. En tur genom St James´s Park en vacker solig dag är en underbar upplevelse. Parken anses vara ett mästerverk av dess skapare, John Nash, som gav den dess nuvarande utseende 1829. Området var ursprungligen sumpmark som Henrik VIII lät dränera. Promenaden genom parken leder fram till bron, varifrån man kan se Buckingham Palace, drottningens residens. Palatset byggdes 1703 och har varit residens sedan 1837. Vaktavlösningen sker dagligen kl 10:30. Du lämnar parken bakom dig och kommer ut på The Mall, som du korsar, och går norrut på Marlborough Road. Till vänster ligger St James´s Palace som bebos av anhöriga till drottningen. Palatset är byggt av tegel i Tudorstil och namnet går tillbaka till 1100-talet då det låg ett sjukhus för spetälskesjuka här. Framme vid Pall Mall korsar du gatan och går åt höger där en smal gränd vid namn Crown Passage dyker upp på vänster hand. Gränden är kantad av små butiker, delikatessaffärer mm. Titta in hos järnhandlaren, en liten affär som rymmer otroligt mycket. Här hittar du också…

THE RED LION
23 Crown Passage

En liten, väl bevarad gammal pub som sägs ha den näst äldsta publicensen i West End. Den ligger i en smal gränd nära St James´s Palace, granne med många små butiker. Där finns järnhandlaren, skomakaren och tobaksaffären. Den lilla pub med trädetaljer i entrén, blyinfattade fönster och gamla lanternor är precis så pittoresk som den ser ut vid första anblicken. Här har man druckit öl i mer än 400 år. På andra våningen finns det en liten restaurang som serverar enkla pubrätter och har plats för 20 personer. Skulle det vara få gäster på puben så kan man be värden om en guidad tur i källaren som kallas Nell Gwynne´s cellar. Det välvda taket får en att tänka på att den här källaren är början på en lång tunnel. Puben har ett fint urval av real ale bitters från ett flertal självständiga bryggerier. Se upp, här är trångt mellan 12 och 14.

Efter Crown Passage tar du till höger på King Street och finner där nästa pub…

THE GOLDEN LION
25 King Street

Den här puben är en imponerande syn på en annars intetsägande gata. Golden Lyon Tavern hette den ursprungligen när den öppnades 1732. Totalt fem våningar med bl a vindskupor, svarta marmorpelare, burspråk och balustrad över ingången vilket gör puben till en kontrast mot de moderna kontorsbyggnaderna. Tyvärr saknas grannbyggnaden, gamla St James´s Theatre, som revs 1959, trots våldsamma protester ledda av Sir Laurence Olivier och Vivien Leigh. Denna lugna och trevliga pub har dock haft en obehaglig gäst, och det var den person som mördade ägaren 1822. The Golden Lion ligger mitt emot det berömda auktionshuset Christies. Koppla av med en öl när du har varit där och ropat in något konstverk för ett par miljoner. Puben har utmärkt mat och ett bra urval av real ale bitters. Missa inte den unika barinredningen.
På 2:a våningen finner du en utmärkt restaurang.

Du tar sedan in till vänster på Duke Street St James´s, och korsar Ryder Street. På höger sida finner du …

CHEQUERS TAVERN
16 Duke Street

En liten pub med vänlig atmosfär. Namnet har den fått efter herrgården med samma namn i Buckinghamshire. Till denna herrgård, Chequers, har många premiärministrar dragit sig tillbaka för en helgs vila eller för att försöka lösa någon nationell kris. Puben var den allra första att byggas efter den stora branden i London 1666. Går du in så hittar du en fin samling porträtt av Englands fd premiärministrar. Puben tillhör bryggeriet Watney´s, men serverar även ett antal fina real ale bitters från andra bryggerier.

WALKERS OF St JAMES´S
32a Duke Street

Puben ligger ett stenkast från varuhuset Fortnum & Mason och The Royal Academy. En ganska imponerande entré med balustrad över ingången, gör puben lätt att hitta. Här kan du få en pint bitter (real ale) eller ett glas vin från deras rika sortiment av viner. Live music vissa kvällar. Lunchmat finns.

Framme vid Jermyn Street ansluter du till Shoppingpromenaden. Skulle du fortfarande ha krafter i benen och haka på den promenaden så tar du till vänster på dess väg mot Shepherds Market. Vill du avsluta så korsar du Jermyn Street och kommer fram till Piccadilly. Ta till höger och du har Piccadilly Circus ett par kvarter framför dig.

Comments are closed.