Hamstead Heath

Charmiga Hampstead Heath

Promenaden börjar vid: Tunnelbanestationen Hampstead (Northern Line)

Promenaden slutar vid: Samma tunnelbanestation.

Antal pubar: 7 st PROMENADALTERNATIV: En kortare promenad i Hampsteads centrum. En längre promenad som även går över heden, passar bäst under sommar- halvåret.

Högt beläget blickar Hampstead ner över London. Hampstead är utan tvekan en av Londons mest attraktiva ”byar”, med sina gamla hus, gränder och krokiga gator. Ett perfekt utflyktsmål som förutom själva centrum erbjuder en promenad över heden (Heath). Grönskan och den fina utsikten över London är ett välkommet avbrott från trängseln i City. Den pittoreska 1700-talsmiljön har länge attraherat berömda författare, konstnärer och skådespelare. Håll utkik efter skyltarna som berättar om kända människor som bott i husen förr i tiden.

Förklaringar till sevärdheterna som finns markerade på kartan: FENTON HOUSE – till detta 1600-tals hus kan man sommartid söka sig för att utforska trädgården bakom murarna och besöka de permanenta utställningarna i huset. ADMIRALS HOUSE – byggt runt år 1700 till en sjökapten, vilket byggnadens yttre avslöjar. Trots namnet har någon amiral aldrig bott här. WHITE STONE PONDS – har fått sitt namn efter den vita milsten som markerar att du befinner dig 7 km från Holborn i centrala London. KENWOOD HOUSE – denna magnifika herrgård är inredd av Robert Adam 1764. Kenwood House är känt för sin fina samling av tavlor. Ett självporträtt av Rembrandt är huvudattraktionen. KEATS HOUSE – här bodde den världsberömde poeten John Keats. Under plommonträdet i trädgården skrev han sin mest kända dikt ”Ode to a Nightingale”. BURGH HOUSE – byggdes 1702, men har ändrats mycket under åren. Här finns ett museum över Hampsteads historia och ett café med utsikt över trädgården

Promenaden går söderut från tunnelbanestationen. Du följer den livliga Heath Street, som du sedan korsar och tar in på Church Row, en gata med vackra terrasshus från 1700-talet. Ta till höger in på Holly Walk, den smala gatan som löper längs med kyrkogården. Här får du anstränga dig en del, eftersom det går ganska kraftigt uppför mot Holly Hill. Du passerar St. Mary´s Catholic Church, och är framme vid Mount Vernon, där du tar till höger. Efter ett tag svänger Mount Vernon kraftigt till vänster. Här lämnar du denna gata genom att mitt i kurvan ta gångstigen åt höger. Rakt fram ligger en liten gränd som heter Holly Mount, och där finner du…

HOLLY BUSH

22 Holly Mount En pittoresk pub byggd 1796. Ett rykte säger att komplotten mot Cromwell planerades här. En gammeldags atmosfär med gaslyktor och hemlagad mat möter oss. Man får en känsla av att ha kommit in på en pub ute på landet. Puben tillhör bryggeriet Benskins, som i sin tur ingår i den nationella koncernen Allied Breweries. Är du på besök i Hampstead under kvällstid kan det vara så att man har något band som spelar jazz här.

Vidare norrut längs Hampstead Grove där passerar du Fenton House på vänster sida. Fenton House byggdes redan 1693 och är den äldsta herrgården i Hampstead. Under sommarhalvåret har man öppet för allmänheten, som då kan se två olika utställningar. En med gamla keyboard-instrument och en med antikt porslin. Du som bara vill gå en kortare promenad i Hampsteads centrum kan ta av till höger på Admirals Walk. Fortsätt då att läsa längre ner i texten, vid ”Den kortare promenaden”.

DEN LÄNGRE PROMENADEN

Den längre rundan fortsätter norrut förbi Whitestone Ponds som är den högsta punkten och början på heden. Promenaden går sen förbi Jack Straw´s Castle och fram till 1600-tals puben,

SPANIARDS INN

Spaniard´s Road Puben var en gång Spaniens ambassad under James I:s tid som kung. Här har det serverats öl och mat i mer än 400 år. Författare som Charles Dickens, Shelley, Keats och Byron har alla njutit av ölet och maten här. Här höll också Dick Turpin till, som red och rånade tillsammans med Tom King. Dick Turpin var en skräck för diligenserna som passerade här på vägen till och från London. Hans pistoler finns att beskåda i puben. Är det soligt och varmt så njut av ölen i pubens vackra trädgård. Här finns hemlagad mat med mycket gott rykte.

Efter puben går du ut på heden och letar dig fram till Kenwood House, känt för sina fina konstsamlingar, förbi utomhusteatern och fram till dammarna (Highgate Ponds). Promenaden över heden kan varieras på olika sätt. Lämpligtvis orienterar du dig med en kartbok eller via de orienteringstavlor och skyltar som finns uppsatta på heden. Samlingspunkt för den fortsatta promenaden är i den södra delen av heden vid Hampstead Ponds. Här korsar du East Heath Road / South End Road och letar dig fram till Downshire Hill och Willow Road. När Willow Road kommer fram till Willoughby Road ansluter du till den kortare promenaden. Gå vidare i texten vid rubriken ”Gemensam avslutning av promenaden”.

DEN KORTARE PROMENADEN

Du som väljer den kortare promenaden tar till höger på Admirals Walk. Här går det brant nerför till Heath Street. Här gäller det att vara försiktig när man korsar huvudgatan. Trafiken är tätt och skyms delvis av kurvan. På andra sidan tar du in på en smal gata, Hampstead Square. Strax efter kyrkan tar du till höger nedför Christchurch Hill, vid det röda staketet tar du till höger igen och kommer fram till New End Square….

YE OLD WHITE BEAR

Well Road / New End Square Visst kan den här skylten vara lockande en varm sommardag, en isbjörn som spanar ut över torget från ett isblock, och visst kan man släcka törsten med en god pint öl på den här puben. Ett vackert tegelhus i lantlig stil med vackra lyktor hängande från fasaden. Puben är ett stamställe för de boende i området samt en och annan turist som letar sig hit. Om man går i riktning från Ye Old White Bear, dvs rakt norrut från New End Square hittar du ett annat pubalternativ…

DUKE OF HAMILTON

23 New End En pub som ligger vägg i vägg med New End Theatre. Puben är målad i rött och har en fin terass framför ingången – perfekt om man vill sitta i solskenet och njuta av sin öl. Här kan man välja på ett par riktigt fina real ale bitters.

Efter dessa båda pubar ska du gå nedför gatan som börjar på höger sida av Ye Old White Bear, förbi Burgh House som är Hampsteads eget museum. Här kan man se och lära om Hampsteads historia, om alla de kända författare och konstnärer som levt och verkat här. Huset är mycket vackert och mest känd är den vackert handsnidade trappan. Du kommer fram till en öppen plats där du ska leta dig in på Willow Road, följa den med dess vackra hus, fram till den punkt där den längre promenaden över heden ansluter.

GEMENSAM AVSLUTNING PÅ DE BÅDA PROMENADALTERNATIVEN Du fortsätter nerför Willoughby Road fram till Hampstead High Street, där du finner nästa pub runt hörnet till höger…

THE KING OF BOHEMIA

10 Hampstead High Street En trevlig pub med trädgård på baksidan. Vackra teckningar med motiv från Hampstead pryder väggarna. Puben har fått sitt namn efter Elector Palatine som ville bli King of Bohemia. Den byggdes ursprungligen 1613, samma år som Palatine gifte sig med James´s I dotter. Den nuvarande byggnaden uppfördes 1935, och renoverades i slutet på 80-talet. Pubens fasad mot gatan består av dörrar som öppnas upp helt sommartid. Puben är inte fri från spelmaskiner och jukeboxar, kvällstid är volymen stundtals väldigt hög. Intill puben ligger det gamla bryggeriet som numera är ombyggt till kontorslokaler.

Promenaden från The King of Bohemia går längs Hampstead High Street med alla dess affärer, cafeér och restauranger. Här finns möjligheter att shoppa i en trevligare miljö än trånga affärsgator i Londons centrum. På andra sidan gatan i höjd med Perrins Lane ligger puben King William IV, puben är ett stamställe för homosexuella män. Du fortsätter längs Hampstead High Street fram till Flask Walk där du tar till höger. Den här lilla gågatan färdigställdes våren 1995. Du finner här en av de bästa pubarna under promenaden…

THE FLASK

77 Highgate West Hill Puben blev vald till ”Årets pub i Hampstead” 1993. Ursprungligen ett berömt gammalt värdshus från 1663. Pubens namn härstammar från tiden då folk köpte tomflaskor här för att fylla på vatten från Hampsteads källor. Detta var Karl Marx stampub och tidigare nämnda Dick Turpin hade ett gömställe i källaren. Utmärkt kök, ett mycket bra pub att inta lunchen på. Det finns även en uteplats för vackra    dagar. Se upp för den   låga takhöjden. The Flask ägs av  Londonbryggeriet Youngs, som är känt för sina traditioner när det gäller real ale bitter. Här ska du dricka en pint Special Bitter.

Efter detta sista pubbesök är det lämpligt med en sista bensträckare. Du går till höger när du kommer ut från puben, vidare till vänster på Back Lane och kommer fram till huvudgatan Heath Street. Till höger ligger ännu en Young pub…

HORSE & GROOM

68 Heath Street En ganska imponerande fasad leder in till en pub med edwardiansk inredning. Den ursprungliga byggnaden har ersatts med den nuvarande 1899. Puben bestod i början av alla fem våningarna och var den högsta byggnaden på Heath Street, och är det fortfarande. Detta var The Beatles stampub under ett par år, speciellt 1967. Brian Epstein, Beatles manager, bodde runt hörnet på Chapel Street 24 från dec 1964 fram till sin död i aug 1967.

Horse & Groom serverar god mat och real ale bitter från det fina Londonbryggeriet Youngs. Tvärs över gatan från puben går trapporna upp mot Holly Hill, där promenadens första pub låg.

Promenaden avslutas en bit längre nerför Heath Street vid tunnelbanestationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *