Det engelska ölet

Det är stor skillnad på det riktiga engelska ölet och det svenska. Troligtvis kommer en del av er som läser den här boken att bli besvikna på det engelska ölet när ni dricker det för första gången. Anledningen är flera, men den viktigaste är att de krävs tålamod och tillvänjning innan smaklökarna har vant sig vid den annorlunda smaken och framförallt att det tar tid innan man kan urskilja smaknyanserna. Tänk er en liknelse med ost. Säg att ni aldrig ätit någon annan sort än Herrgårdsost och inte kan tänka er att ost kan smaka på något annat sätt.

En dag blir ni bjudna på Gorgonzola, Roquefort, Camembert och franska vitlöksostar. Precis så här ovana är vi vid andra typer av öl än den traditionella pilsnern. Rusta er med mod och tålamod, var beredda på en del misstag i den engelska öldjungeln, så får ni också uppleva triumfen att få avnjuta en utmärkt pint av ett gott öl. Den öltyp som vi är vana vid kommer ursprungligen från mellersta Europa (Tjeckien, Slovakien och Tyskland) och går under benämningen pilsner. I England är denna öltyp också mycket vanlig idag, speciellt bland den yngre generationen. Det traditionella engelska ölet skiljer sig från övriga Europa därför att man tillämpar en helt annan metod vid själva jäsningen. I England är ölet toppjäst (top fermented) medan övriga Europa bottenjäser sitt öl. De tekniska skillnaderna i bryggningsprocessen ska vi inte gå närmare in på här. Vi nöjer oss med att konstatera att det traditionella engelska ölet är mörkare än pilsnern och att det kommer bäst till sin rätt när det serveras inte fullt så kallt som vi är vana vid. Har pubvärden skött öltunnan som han ska, så håller ölet en temperatur mellan 11 och 13 grader.

 

Nu är inte ölets temperatur det stora problemet man ställs inför då man besöker en pub för första gången, det är snarare vad man ska beställa då man står där vid bardisken. Du kommer att upptäcka att det finns mycket att välja på. Om du bara säger att du vill ha ett glas öl – I would like to have a pint of beer please så kommer bartendern troligtvis att fråga vilken typ av öl du vill ha. För att du ska vara förberedd inför din första beställning vid bardisken så tar vi en närmare titt på de öltyper du har att välja på. Det finns vissa öltyper som är betydligt vanligare än andra och vi ska angripa det här problemet med att börja med de som är mest gångbara.

Det första man bör lägga på minnet är att ölet antingen serveras som Fatöl eller som Flasköl. Fatölen serveras i glas som rymmer 1 pint (56 cl) eller 1/2 pint (28 cl). Flaskorna kan ha olika storlekar men innehåller oftast 33 cl som vi är vana vid. Vid en beställning av fatöl säger du alltså: I would like to have a pint of ……………… please.

Beställer du något på flaska så blir det: I would like to have a bottle of ……………. please. De öltyper som serveras från fat är utan tvekan vanligast, det ser du på puben där många har ett pintglas framför sig. Dessa personer dricker någon typ av fatöl (till flasköl får du ett mindre glas). Vi ska därför börja med att titta närmare på de olika typer av Fatöl som det finns att välja bland. På engelska heter fatöl Draught Beer.

Faktaruta

I England förekommer det två olika ord för öl, nämligen ”beer” och ”ale”. Båda syftar på samma sak men är en kvarleva från svunna tider då ”ale” var en produkt tillverkad i England och ”beer” kom från andra sidan av kanalen.

Alltid svårt att välja !
Här är det en McMullen pump med 3 olika real ale’s

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *